Tiszta Szívvel Bucka

Tiszta Szívvel Bucka

Történet a Taksonyi hídi félszigetről és a környék elképzeléséről

2017. augusztus 09. - Buckai Szövetség Egyesület

Sziasztok!

Nem tudom mennyire emlékeztek rá, de pár héttel ezelőtt rákérdeztem arra, hogy merre volt Szigetszentmiklósnak a legismertebb róka helye, ahol sok róka élt, nőt fel és sok rókát is lehetett látni!

Igen ez a Taksonyi híd lábánál elhelyezkedő kis félsziget! Egy picit erről mesélek nektek, illetve arról, amire gondolhat itt az ember!

A kis félsziget tele van zölddel, amely nagy ritkaság, mert Szigetszentmiklóson egyre kevesebb az ilyen hely, miközben zöldben,, erdőben lenni az embernek olyan kellemes!

Szóval a félszigetre ha bemegy az ember és eltekint a rengeteg szeméttől, amit bedobtak oda (van ott felnőtt és gyermek pelenka, abroncs, kommunális a természet által aligha feldolgozható szemét stb...), akkor egy zöld és sok mindenre felhasználható környezetre lel. Minél délebbre megy annál mocsárszerűbb és ingoványosabb! De talán szintén alkalmas lenne egy tanösvény kettőre, amely a Taksonyi híd felől vinné be az embert (egyébként is mintha szerepelt volna hasonló a kampányígéretbe) és a Kisduna újabb élővilágát ismertetné meg!

A taksonyi híd lábánál egyébként is így innen is, onnan is sok minden van! Ahogy láthattátok korábban itt nagy hajók is találkoztak, s innen nem messze van a Szigethalmi Önkormányzat üdülője, kis félszigete, számtalan neves étkezdéje, olyan mint a Karám!

Itt van a Kisduna étterem, mely régen a Nelly nevet viselte és szerintem ma is alkalmas lenne kiránduló, séta hajók kikötésére, amelyek a Kisduna ezen részét és régióját mutatnák be! Ha rajtam múlna én kezdenék valamit a Katasztrófavédelem üdülőjével is! Megnézném azt, hogy a Duna mentén északi irányba lehetne egy picit kiterjeszteni és újabb kis barakokat építeni, a telep Csépi út felőli oldalára, pedig fákat telepíteni! Ha lehetne, akkor ez egy nagyon jó kis táboroztató és kikapcsolódási hely lehetne, amely szerintem jól jönne az itt élőknek! Ráadásul a fincsi gyümölcsökkel, GYROS-szal és fagyival is megáldott Gyümölcs Halom is itt van mellette!

Szerintem ez a pont az a pont, ahol össze kellene fognia a két településnek, hiszen annyi mindenben összekapcsolódik a története! Összefogni, tehát a két településnek úgy mint Szigetszentmiklósnak és Szigethalomnak! Emlékezni arra, hogy itt valaha kisvasút, HÉV vagy annyi és annyi tehervagon ment! Emlékezni arra, hogy milyen volt itt a régi híd és a régi környezet és bemutatni azt, hogy ahhoz képest mi és milyen lett! Mi az ami régen jó volt, mi az ami elveszett, mi az ami régen rossz volt, de most annyira jó lett!

Ahhoz azonabn, hogy ide bármit lehessen tenni, tervezni, elképzelni és álmodni fontos lenne, hogy leállítsuk, hogy a Dél-Pesti Szennyvíztelep ebbe a Kisdunába eressze azt bele, amit nagyon, de nagy nem kellene és sajnos bárki és bármit mond Szigetszentmiklós sem kivétel!

Azért is lenne fontos, mert mikor úszás tudás nélkül Reni baráttommal a Kisdunán mellényben kajakoztam, amikor a nyílt vízre tértünk egyszerűen csodát láttam! Csodát, amelyet megkellene őrizni és becsülni!

Tudom persze azt, hogy az RSD, a Taksonyi Híd az egyedi élővilág másnak is szíve ügye, így barátomnak Szabó József Imrének vagy egy oldalnak a Buckai Hírmondónak, de miközben szeretjük a Kisdunát, a Buckai területet és környezetet annyi mindent kicsit másként képzelünk el! És tudjátok mit? Ez így van rendben!

Remélem nem fárasztottam senkit sem az álmaimmal, a Bucka szeretetével! Ha van hasonló elképzelésetek, akkony nyugodtan osszátok meg!

Csizek Csaba :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztaszivvelbucka.blog.hu/api/trackback/id/tr4912730754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása