Tiszta Szívvel Bucka

Tiszta Szívvel Bucka

A mi Kis-Dunánk!

2017. október 29. - Buckai Szövetség Egyesület

Hideg őszvégi nap van, amikor fúj szél és esik az eső! Este, amikor mindenki pihenni tér egyre inkább látszik, hogy a lassan a természet is alszik, hogy amikor újra felébred és amikor feléled mindennél szebbként és csodaként kápráztassa el rajongóit. Persze mindenki másért rajong! Ki az Alföldért, ki a hegyért, ki az erdőért és mi kik a Kis-Duna mentén élünk természetesen a Kis-Dunáért!

 

A Kis-Duna szeretete nemcsak lokálpatrióta érzet, hiszen tényleg csodálatos egyedi élővilággal rendelkező természetvédelmi terület, amelynek van olyan része, mely még ezen belül is kiemelt. Ilyen például a duplán természetvédelmi területnek számító Taksonyi híd és környéke!

 

Régen a Kis-Duna sokkal több életet mutatott, hiszen volt saját közlekedése, menetrendszerinti járatai és strandok még északon is elhelyezkedtek! A közlekedésről bár nagy dunai hajók is előfordulnak egyszer-egyszer még beszélni sokan nem mernek, mert van egy kikotrási, van egy iszap összegyűjtési és van egy rendbe tételi ígéret. Igaz ez így van egyesek szerint 1972, mások szerint 1974 óta. Így amikor ezt meghallják csak legyintenek! Pedig más országokban vagy szerte Európában, a világban építenek a vízi közlekedésre, pláne annyira betelepült és közlekedésileg telített helyeken, mint amennyire telített maga a Csepel-sziget! Északon a Kis-Dunai hajókra tudnának építeni, hiszen a Közvágóhíd közel van a Kwassay zsiliphez, amely mellé még a 2-es és 24-es villamos is lehozható így rögtön meglenne oldva az utasok tovább közlekedése.

 

Közlekedés persze van! De igazán csak Ráckeve és Dömsöd körzetében, persze a Csepelt Soroksárral összekötő kompot kivéve. Ugyanakkor mi hisszük azt a Kis-Duna és körzetének talán többre is lenne igénye!

 

A Kis-Duna ezentúl vízre szállva igazán maga a csoda! Természetes szépsége, úszólápjai mindenkit élményteli gyönyörrel töltenek el! A Kis-Duna szép a Tanösvénynél, szép a Taksonyi Hídnál, szép a Dunavarsányi Dunaparton, de Csepelnél, Ráckevénél, Becsénél, Csépnél, Majosnál, Áporkánál, Tökölnél, Mártonnál, Dömsödnél és Tassnál is szép! Ahogy szinte csoda a Ráckevei piac területe, amely a Kis-Duna mellett a hídhoz közel helyezkedik el és amelyet minden Csepel-szigetinek látnia kell életében legalább egyszer!

 

De a Kis-Duna nem csak szép! A Kis-Duna itt-ott elérhetetlen, itt-ott szennyezett és van veszélyt nyújtó területe! Az 1970-es években Szigetszentmiklóson vezető tanácstagot vittek el bilincsbe, amiért eladta a Dunapartot. De ez az elérhetetlenség sajnos Szigetszentmiklóson ma is fellelhető állapot. A Dunapart számtalan ponton beépített, számtalan ponton megközelíthetetlen. A Tanösvény 2 vagy más elérhetőségi lehetőségek bár voltak már választási ígéretek végül és valamiért egyáltalán nem teljesültek!

 

S bár a Kis-Dunát szeretjük, tiszteljük, óvnánk és védenénk nem mindenki szerint kell megvédeni! A Dél-Pesti szennyvíztelep legalábbis semmire se becsüli ezt az egyedi élőkörnyezetet, amikor óránként több ezer szűretlen fertőt enged ebbe bele! Úgy tűnik a Szigetszentmiklósi Önkormányzat szemében sem érték, mert Szigetszentmiklósról ide szennyezett csapadékvíz folyik! Pedig jó lenne, ha érték lenne és jó lenne ha megbecsülnék!

 

Némelyek intézkedésként értékelik, hogy az elmúlt években csatornát kapott a Kis-Duna mindkét partja! Csakhogy a csatorna itt-ott egy korszerűtlen nyomásos rendszer, melyhez áram, átemelő szivattyú kell és bizony a meghibásodási lehetősége rendkívül sok. Vajon tényleg segített, vajon tényleg segít ez? Vagy az embereknek a kínlódásból egy idő után elegük lesz és a termékek ott kötnek ki, ahol eddig kikötöttek? Mindenesetre nem lenne jó emberi ürülékek között a Kis-Dunán újra evezni!

 

A Kis-Duna ugyanakkor lehet szép, lehet egyedi élővilága, közlekedése és itt-ott elérhetetlensége! De van neki egy hatalmas veszélye! Ez a veszély a Tassi zsilip! Míg a Kwassay zsilip kemény és stabil, addig a Tassi sajnos nem ilyen. 1956 március 10-én a hatalmas Dunai ár idején áttört és az ár a Kis-Duna mentén több települést elöntött. 2013-ban ismét téma volt, hogy ezútal vajon a Tassi zsilip bírja-e. Mielőtt bármit tervezünk hát nekünk ki szeretjük a Kis-Dunát, kiknek maga a csoda és a nyugalom hona meg kell erősítenünk és meg kell erősítetnünk, hogy ne törjön át és ne kerüljön veszélybe az itt élő annyi ház vagy egyedi élő környezet.

 

Horgászás, dél területi tisztaság, Karám, Tököli Parkerdő, Tanösvény, Taksonyi híd, Ráckevei strand, Szigetcsépi strand, Tanösvény, Csepeli dunapart. Csak pár olyan hely, amely mellett vagy amelynél ott ez a csoda! Ha eddig nem ismerted, hát ismerd meg!

 

 

Csizek Csaba

Buckai Szövetség Egyesület

elnök

06-70-70-15-911

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztaszivvelbucka.blog.hu/api/trackback/id/tr4313115640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása